Kas yra SEO? Aiškiai ir suprantamai net blondinėms!

Vis girdi, kad SEO tą, SEO aną, pas Google, per SEO, už Google, be SEO ir t.t. Tas SEO tapo kažkokiu mistiniu žodžiu, apie kurį visi kalba, bet niekas iki galo nežino, kas tai yra.

Pasistengsiu paaiškinti labai paprastai kas yra SEO ir kam jis reikalingas?

 Kas yra SEO?

SEO optimizavimas tai yra sutrumpinimas iš „Search Engine Optimization“, kuris lietuviškai verčiamas kaip – interneto svetainių optimizavimas paieškos sistemoms. Jei paieškos sistemą žinai tik pagrindinę – Google, tai kas tada tas optimizavimas?

Optimizavimas yra interneto svetainės pritaikymas paieškos sistemai pvz. google.lt pagal tam tikrus reikalavimus, veiklos efektyvinimas. Čia ir prasideda linksmoji dalis, nes ne visi žino, kokie tie reikalavimai yra.

O ar tau reikia tai žinoti? Jei žinosi visą žmogaus anatomiją, greičiausiai būsi gydytojas. Jei automobilio detales išmanysi – reiškia gali būti tobulas automechanikas. Jei žinai, kaip suprogramuotas puslapis, tu veikiausiai  programuotojas. Nesi toks, nes žinai visko po truputį iš bendro išsilavinimo? Na ir gerai, dėl to neapkrausiu tavęs techniniais terminais ir nebandysiu per 15 minučių padaryti SEO specialistu.

SEO „blondinėms”

Apie ką jos žino geriausiai? Apie kosmetiką! Taigi, SEO yra puslapio kosmetika, kuri priklauso nuo puslapio grožio. Jei puslapis padarytas gražiai ir tvarkingai – daug kosmetikos nereikės. Kaip ir moteriai – jei ji graži iš prigimties, kosmetikos daug nereikia.. Tik lūpytes padažyti ir spuogelį ar raukšlelę paslėpti…

Jei tą gražų veidelį kažkas sužalojo, kosmetikos reiks daugiau 🙂

Su SEO vyksta absoliučiai tas pats. Kartais pasitaiko tokių atvejų, kad reikia ir plastinių operacijų! Pvz. tenka perdaryti kai kurias svetainės dalis iš naujo.

Esmė ta, kad google paieškoje žmonės atkreipia dėmesį tik į gražiausius ir į geriausiai matomus veidus – tie, kurie pristatomi pirmame puslapyje (Google TOP 10).

O ten patekti galima tik susitvarkius. Todėl svetainės turi būti tvarkingos, kad patektų į tą dešimtuką pirmųjų, iš kurių lankytojas jau renkasi…

seksuali blondine nori seo

Kokią kosmetiką rinktis?

Kaip žinia kosmetika būna brangi ir kokybiška arba pigi ir trumpalaikė. Tas pats ir su optimizuojamais interneto puslapiais. Jei užsakoma brangi ir kokybiška SEO paslauga, kuri padeda pasiekti rezultatų, greičiausiai ilgai dar nereikės rūpintis paieška ir pozicijomis.

Deja, yra ir kita pusė. Jei SEO paslaugas kažkas atlieka pigiai ir nelabai kokybiškai, rezultatas gali būti trumpalaikis, o paskui prasidės tik problemos… Jas išspręs jau kita, brangi „kosmetika“ 🙂 Todėl SEO paslaugų teikėjus derėtų kruopščiai atsirinkti.

Gal į turgų? Juk ten pigiau!

Kosmetiką galima pirkti tiesiai iš gamintojo arba turguje. Taip pat ir su SEO paslaugomis..

Galima kreiptis į rimtą įmonę, kuri yra „gamintojas“ arba slampinėti po įvairius forumus ir skelbimus ir ieškoti, kas iš ten gali ką pasiūlyti. Kartais „turginiai“ gali pasiūlyti itin aukštos kokybės paslaugų, tačiau tai gana retas atvejis.

Galima kosmetiką bandyti pasigaminti ir patiems. Bet faktas tas, kad tik sugaiši krūvas laiko, o rezultatas bus neaiškus. Taip pat ir su SEO paslaugomis – pasidaryk pats ir suk galvą, ką blogai padarei, kad rezultato nėra?..

Kosmetikos nebūna perdaug!?

Turint per didelį kosmetikos pasirinkimą galima lengvai persistengti. Iš pradžių į tave atkreips dėmesį, bet paskui pamatys, kad „špakliaus” ryškiai per daug ir vėl savo tikslo nepasieksi :). Todėl rekomenduoju labai atsargiai vertinti savo poreikius ir SEO paslaugų apimtis. Sakau tai iš daugelio projektų patirties..

Dar pridursiu, kad kai kuriems kosmetiką patinka rinktis per rekomendacijas arba bandymo keliu. Taip pat dirba ir dauguma SEO paslaugų teikėjų – per  kitų klientų rekomendacijas arba smarkiai rizikuodami – pasiseks, nepasiseks. Jei nepasiseka su klientu, bendradarbiavimas nutraukiamas. Jei pasiseka, jis tęsiamas. Kaip ir kosmetika. Jei tinka, tai ir keisti nieko nereikia…

Neknisk proto! Geriau sakyk kokia yra SEO kaina?

Čia iškarto nuvilsiu. SEO kainos be rinkos tyrimo ir konkrečios situacijos analizės pasakyti negalima. Taip, kaip negalima pasakyti, kiek kainuos kitą mėnesį įsigyjama kosmetika. Jei tiekėjas geras ir kosmetika bus kokybiška – mokėsi daugiau, nei už nekokybišką. Kiek ir kokios kosmetikos reikia, nusprendžia paslaugos teikėjas. Gal už 300 eur, o gal už 1.000 eur., jei „veidelis gana smarkiai subjaurotas”.

Tiesa visada gali paieškoti alternatyvų turguje, tik prisimink, kad gali tekti tą kosmetiką mesti lauk jai dar nepasibaigus…

Ar visada SEO reikalinga?

Ar visiems reikia kosmetikos? Tikrai ne visiems. Vieniems jos nereikia, nes ir taip viskas gražu. O kitiems nereikia, nes pasirodyti nėra prieš ką. Taip pat ir SEO rinkoje.

Yra įmonių, kurioms nereikia investuoti į pozicijų gerinimą, nes jos klientus susiranda kitais būdais. Puslapis joms yra reikalingas, bet daugiau kaip vizitinė kortelė, o ne būdas naujiems klientams pritraukti.

Štai pavyzdžiui, autoservisas. Profesionalios SEO paslaugos jam ko gero tikrai nereikalingos, nes klientai ateina per rekomendacijas, užsuka tiesiog iš gatvės, o ne ieškodami internete.

Tai ar pagaliau paaiškėjo kas yra SEO?

SEO optimizacija – tai interneto puslapio patobulinimai ir rekomendacijos, kaip tapti gražesniu ir geresniu. Visa tai tam, kad Jūsų pozicijos paieškoje sustiprėtų ir išliktų ilgam. Kai rekomendacijų nepakanka, gelbsti profesionalios SEO paslaugos. Ypač kai reikia atlikti kokybišką Jūsų interneto svetainės išorinę SEO optimizaciją, taip palaipsniui auginant jos autoritetą paieškos sistemų akyse.

Ar dabar jau aiškiau? Vis dar neaišku? Na, tada tau reikia asmeninę konsultaciją suorganizuoti. Susisiek su manimi, paaiškinsiu dar paprasčiau pagal tavo turimas žinias ir tavo verslo sritį.

Patiko turinys? Pasidalink juo socialiniuose tinkluose!

0Shares

Parašykite komentarą